WebQuest

Άνωση και αρχή του Αρχιμήδη v.2

Process

20110307011255megaP.jpeg

Κατά την 1η φάση:
Χωριζόμαστε σε 3-μελείς ομάδες και αποφασίζετε πoιος από εσάς θα είναι ο συντονιστής της ομάδας, ποιος ο χειριστής του υπολογιστή και ποιος θα κρατά σημειώσεις και θα παρουσιάσει την εργασία σας.

  • [1η ομάδα] Διαλέξτε το όνομά σας: είστε "οι στάθμες" ή "οι εκτοπιστές"!

    Παρακολουθείστε το 1ο βίντεο από τις πηγές στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.
    Είναι απόσπασμα ενός επιστημονικού ντοκιμαντέρ με θέμα τον Αρχιμήδη.
    Σύμφωνα με τον εκφωνητή:
    "ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την αρχή της εκτόπισης υγρών και έναν τρόπο για να αποδείξει πως το στέμμα του βασιλιά ήταν πολύ μεγάλο για να είναι ατόφιο χρυσάφι".
    Δηλαδή τί ανακάλυψε και με ποιο τρόπο το απέδειξε;
    Γράψτε στο τετράδιό σας την απάντησή σας! Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως: "όταν το στέμμα ρίχτηκε στο νερό...", "ο όγκος του νερού που εκτοπίζεται", ...

  • [2η ομάδα] Διαλέξτε το όνομά σας: είστε "οι Vitruvius" ή "οι ογκομετρητές"!

    Παρακολουθείστε το 2ο βίντεο από τις πηγές στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.
    Είναι ένα απόσπασμα από τη σειρά κινουμένων σχεδίων "μια φορά και έναν καιρό: η αρχή του Αρχιμήδη". Δείτε πολύ προσεκτικά το βίντεο από το 3΄:01, δηλαδή τη σκηνή που ο Αρχιμήδης μπροστά στο βασιλιά αποδεικνύει πως η κορώνα είναι κάλπικη.
    Περιγράψτε την παραπάνω σκηνή στο τετράδιό σας , χρησιμοποιώντας προτάσεις όπως: "ζήτησε να του φέρουν 60 κομμάτια χρυσού και στη συνέχεια...", "βύθισε την κορώνα στο νερό και το νερό....",  "τα 60 κομμάτια χρυσού έχουν το ίδιο βάρος με την κορώνα, αλλά η στάθμη του νερού ...".
    Μπορείτε να γράψετε το κείμενό σας με περιγραφή ή με μορφή διαλόγων. Ή ακόμα μπορείτε να συμπληρώσετε τις κενές λεζάντες σε ένα κόμικ που θα σας μοιράσω : διαλέξτε όσες εικόνες θέλετε και συμπληρώσετε τα λόγια! Το κόμικ βρίσκεται στις πηγές στο κάτω μέρος της σελίδας και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το τυπώσετε.

  • [3η ομάδα] Διαλέξτε το όνομά σας: είστε "οι ζυγοί" ή "οι ισορροπιστές"!

    Παρακολουθείστε το 3ο βίντεο από τις πηγές στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας καθώς και τις διαδοχικές εικόνες ( gif animation) της πηγής 4 .
    Περιγράψτε το πείραμα.
    Περιγράψτε κάθε στάδιο ξεχωριστά χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: "αρχικά ο ζυγός βρίσκεται σε ισορροπία επειδή ....", " όταν βυθίζουμε ένα σώμα στο νερό, ...", "η άνωση εξαρτάται από τον όγκο του σώματος που βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο νερό, οπότε η άνωση που δέχεται το στέμμα είναι μεγαλύτερη από ..."

Κατά την 2η φάση:
Στη συνέχεια, ακολουθείστε τον σύνδεσμο προς τη σελίδα του ψηφιακού σχολικού βιβλίου που αναφέρεται στην άνωση: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B200/10/48,719/unit=3. Για τις σημερινές εργασίες μπορείτε να έχετε ... "ανοιχτό βιβλίο"!  Γι' αυτό ψάξετε λίγο στην ιστοσελίδα και δείτε πώς παρουσιάζονται οι πληροφορίες με κείμενο και εικόνες, όπως και στο κανονικό βιβλίο σας, αλλά και με συνδέσμους που οδηγούν προς άλλες ιστοσελίδες.  Ξεκινάμε:
  • Γνωρίζουμε πως η άνωση είναι δύναμη και τα όργανα μέτρησης της δύναμης είναι τα δυναμόμετρα. Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και διαβάστε για τα δυναμόμετρα:
    http://egpaid.blogspot.com/2009/05/blog-post_389.html

    (1) Απαντήστε στο τετράδιό σας:
    Από τί αποτελούνται τα δυναμόμετρα; Πού στηρίζεται η λειτουργία τους;
  • Παρατηρήστε την εικόνα στην αρχή της σελίδας. Στην εικόνα παρουσιάζονται τα δύο βήματα για την μέτρηση της άνωσης ενός σώματος αγνώστου όγκου που έχει βυθιστεί σε υγρό, με χρήση ενός δυναμόμετρου.

    (2) Περιγράψτε στο τετράδιό σας τα δύο βήματα της παραπάνω διαδικασίας. 
  • (3) Διατυπώστε την αρχή του Αρχιμήδη.
  • Δείτε ξανά την εικόνα στην αρχή αυτής της σελίδας. Παρατηρείστε την ποσότητα του νερού που εκτοπίζεται και συγκεντρώνεται στο μικρότερο δοχείο, όταν ένα σώμα βυθίζεται στο νερό του μεγαλύτερου δοχείου! Αν είχατε στη διάθεσή σας έναν εργαστηριακό ζυγό ακριβείας, σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να εφαρμόστε την αρχή του Αρχιμήδη για να μετρήσετε την άνωση!

    (4) Περιγράψτε στο τετράδιό σας τον τρόπο μέτρησης της άνωσης ενός σώματος αγνώστου όγκου που έχει βυθιστεί σε υγρό, όταν έχουμε εργαστηριακό ζυγό ακριβείας!
  • (5) Πώς θα λύνατε το γρίφο του κάλπικου στέμματος, αν είχατε δυναμόμετρα ή ζυγό ακριβείας; Απαντήστε στο τετράδιό σας.
  •  Δείτε στις πηγές στο κάτω τμήμα της σελίδας το πείραμα "Βυθίζεται ή επιπλέει;".
    (6) Περιγράψτε το πείραμα και εξηγήστε την συμπεριφορά του αβγού χρησιμοποιώντας την έννοια της πυκνότητας .
  •  Αν υπάρχει χρόνος αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αρχιμήδη!
( σε επόμενη διδακτική ώρα η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει στον projector τη πηγή που είχε στη διάθεσή της και θα διαβάσει την εργασία της)

The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=89852
WebQuest Hits: 12,578
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.